Phrasal verbs exercise | CBSE High school English grammar

Posted by Manjusha Filed in English Grammar

Each sentence given below contains an incomplete phrasal verb. Complete the expression by supplying a suitable preposition or particle. This phrasal verb exercise is designed for high school students in CBSE schools.

1. He could not account ....................... for his absence from work.

Answer: for

To account for an action is to explain it.

2. There is no harm in acting ......................... your fantasies.

Answer: out

To act out is to express your ideas or feelings.

3. The children started acting ....................... when the teacher left the classroom.

Answer: up

To act up is to misbehave.

4. Did you add ......................... the cost of the accessories you bought?

Answer: in

To add in something is to include it.

5. Her explanations just don't add ......................

Answer: up

If something adds up, it makes sense.

6. I don't like children who answer .......................

Answer: back

To answer back is to reply rudely.

7. Everybody will have to answer ....................... their actions.

Answer: for

To answer for your actions is to take responsibility for something wrong you may have done.

8. I am going to apply ...................... that job.

Answer: for

9. He has been languishing in the prison for several weeks, but nobody has come asking ..................... him.

Answer: after

To ask after somebody is to inquire how they are getting on.

10. I will ask .................... and see if there is a vacancy for a Spanish translator.

Answer: about / around

To ask about / around is to make inquiries.

See also

Tenses worksheet for grade 10 CBSE
Tenses worksheets for CBSE
Tenses worksheets 3
Tenses exercise
CBSE class 10 English grammar - sentence completion exercise 1
Passive voice worksheet for class ten
CBSE class 10 English grammar - sentence completion exercise 2
Degrees of comparison exercises
Simple present tense worksheet
Using adjective clauses
Since or For
Using since and for: grammar exercise
Joining two sentences into a single compound sentence