Phrasal Verbs Exercise For Class 10

This grammar exercise is designed for students of classes 9 and 10. Each sentence given below contains a blank space. Fill in the blanks with an appropriate phrasal verb.

1. He assured me that he was not trying to …………………… any information.

a. hold back
b. hold up
c. hold on
d. either ‘hold back’ or ‘keep back’
e. keep back

Answer: d

Solution: To hold something back is to keep it a secret. Keep back has the same meaning.

2. The dog ………………….. the cat but it escaped by climbing a tree.

a. make away
b. made for
c. made after
d. made off
e. made out

Answer: made after

Solution: To make after somebody is to chase them.

3. The executives are ………………… what to do next.

a. muddling up
b. mulling over
c. mucking in
d. mucking about

Answer: mulling over

Solution: To mull something over is to think about it.

4. The thieves overpowered the guards and …………………… with the money and jewels.

a. made off
b. made up
c. made after
d. either ‘made away’ or ‘made off’
e. made for

Answer: made away / made off

Solution: To make away is to escape. Make off has the same meaning.

5. The offer was too good to ……………………

a. pass away
b. pass up
c. pass out
d. pass on
e. either ‘pass on’ or ‘pass out’

Answer: pass up

Solution: When you pass something up, you don’t take advantage of it.

6. I don’t understand how he could …………………….. his girlfriend over something so silly.

a. fall in for
b. fall out with
c. fall back on
d. cut in on
e. do away with

Answer: fall out with

Solution: To fall out with somebody is to have a breach in relations.

7. The stool was not sturdy enough to …………………….. the big fat guy.

a. bear up
b. bear down on
c. bear on
d. break in on
e. break up

Answer: bear up

Solution: To bear up is to support somebody or something.

8. After dad lost his job, we had to ……………………. our savings to pay the bills.

a. break into
b. break in on
c. break up
d. break out
e. break off

Answer: break into

Solution: To break into something is to use an amount of money reserved for something else.

Manjusha Nambiar

Hi, I am Manjusha. This is my blog where I give English grammar lessons and worksheets.

1 Response

  1. Jomiya j says:

    Good nice. it was useful

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *