Direct and Indirect Speech Worksheet for Class 10 CBSE

Sentences are given in direct speech. From the given options choose the one that correctly expresses the given idea in indirect speech. This direct and indirect speech worksheet is helpful for students of class 10.

1. The man said, ‘All the vessels have been washed properly’. The man said that ……………………………..

a) all the vessels have been washed properly.

b) all the vessels had been washed properly

c) he had washed all the vessels properly

d) he has washed all the vessels properly

Answer: all the vessels had been washed properly

2. ‘Don’t play with the fire,’ the mother said to the children. The mother …………………………

a) said the children not to play with fire

b) warned the children not to play with fire

c) told the children that they don’t play with fire

d) asked the children that they don’t play with fire

Answer: warned the children not to play with fire

3. ‘My daughter hasn’t returned home,’ the mother said to the police. The mother ……………………………………

a) told the police that her daughter hadn’t returned home

b) complained to the police that her daughter hadn’t returned home

c) said to the police that her daughter hasn’t returned home

d) asked the police why her daughter hadn’t returned home

Answer: complained to the police that her daughter hadn’t returned home

4. ‘I have never seen a ghost,’ the man said.

a) The man said that he had never seen a ghost.

b) The main told that he had never seen a ghost.

c) The man said that he has never seen a ghost.

d) The man replied that he had never seen a ghost.

Answer: The man said that he had never seen a ghost.

5. ‘The workers have gone on an indefinite strike,’ the manager told the customers.

a) The manager told the customers that the workers have gone on an indefinite strike.

b) The manager informed the customers that the workers had gone on an indefinite strike.

c) The manager said that the workers have been on an indefinite strike.

d) The manager said that the workers had gone on an indefinite strike.

Answer: The manager informed the customers that the workers had gone on an indefinite strike.

6. The nurse said to the patient, ‘Please take your medicines without fail.’

a) The nurse advised the patient to take his medicines without fail.

b) The nurse said that the patient should take their medicines without fail.

c) The nurse ordered the patient that he should take his medicines without fail.

d) The nurse told the patient to take your medicines without fail.

Answer: a) The nurse advised the patient to take his medicines without fail.

7. The girl said, ‘I have found so many strawberries.’

a) The girl said that I have found so many strawberries.

b) The girl told that she has found so many strawberries.

c) The girl exclaimed that she had found so many strawberries.

d) The girl told that she had found so many strawberries.

Answer: c) The girl exclaimed that she had found so many strawberries.

8. Mitra said, ‘I have decided to go on a diet.’

a) Mitra said that she had decided to go on a diet.

b) Mitra said that I had decided to go on a diet.

c) Mitra said that she has decided to go on a diet.

d) Mitra told that she had decided to go on a diet.

Answer: a) Mitra said that she had decided to go on a diet.

9. The customer said, ‘I want to try the jacket on before I buy it,’

a) The customer said that she wanted to try the jacket on before she buys it.

b) The customer said that she wants to try the jacket on before she buys it.

c) The customer said that she wanted to try the jacket on before she bought it.

d) The customer said that he wants to try the jacket on before he bought it.

Answer: c) The customer said that she wanted to try the jacket on before she bought it.

10. ‘I must change my wet clothes,’ he said.

a) He said that he must change his wet clothes.

b) He said that he had to change his wet clothes.

c) He said that he has to change his wet clothes.

d) He told that he had to change his wet clothes.

Answer: b) He said that he had to change his wet clothes.

11. He said, ‘We needn’t inform him.’

a) He said that they needn’t inform him.

b) He said that they didn’t need to inform him.

c) He said that they must not inform him.

d) He said that we didn’t need to inform him.

Answer: b) He said that they didn’t need to inform him.

12. The preacher said, ‘No one can predict what will happen next.’

a) The preacher said that no one can predict what would happen next.

b) The preacher said that no one could predict what will happen next.

c) The preacher said that no one could predict what would happen thereafter.

d) The preacher asked that no one could predict what would happen next.

Answer: c) The preacher said that no one could predict what would happen thereafter.

13. Mary told George, ‘I saw my book on your table.’

a) Mary told George that she saw her book on his table.

b) Mary told George that she had seen her book on his table.

c) Mary said to George that she saw my book on his table.

d) Mary told George that I had seen my book on your table.

Answer: b) Mary told George that she had seen her book on his table.

14. ‘Your wife may be waiting for you,’ I told him.

a) I reminded him that his wife might be waiting for him.

b) I reminded him that his wife may be waiting for you.

c) I told him that his wife may be waiting for him.

d) I reminded him that his wife might have been waiting for him.

Answer: a) I reminded him that his wife might be waiting for him.

15. I said, ‘Children, you can play inside as long as you don’t disturb me.’

a) I told the children that they can play inside as long as they do not disturb me.

b) I told the children that they could play inside as long as they do not disturb me.

c) I told the children that you could play inside as long as you do not disturb me.

d) I told the children that they could play inside as long as they did not disturb me.

Answer: d) I told the children that they could play inside as long as they did not disturb me.

Manjusha Nambiar

Hi, I am Manjusha. This is my blog where I give English grammar lessons and worksheets.

Leave a Reply

Your email address will not be published.